Emlékeztető a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnökségi üléséről

Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége
1125 Budapest Szarvas Gábor u. 9/b.

Emlékeztető
a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnökségi üléséről

Ideje:    2016. július 6.

Helyszín:          Budapest  MOSZ székház

Napirendi pontok:Tájékoztató a 2016. július 5-ei Vegyes Bizottsági ülésről

  • a keresetfejlesztés tapasztalatai
  • forma- és munkaruha kérdés

előadó: Varga Tibor KMSZ elnök

  1. Palkovics Imre MOSZ-elnök tájékoztatatója
  2. Egyebek

Varga Tibor elnök beszámolt a Volán portfólióban működő Vegyes Bizottság 2016. július 5-ei ülésén elhangzottakról. Elmondta, hogy a munkavállalói oldalon valamennyi szakszervezet képviselője jelen volt, és általános véleményként fogalmazódott meg, hogy a 2016. évi keresetfejlesztés nagysága volt a realitás, a szűk mozgástér nem tette lehetővé a magasabb bérigény megvalósulását. Megjegyezte, hogy volt olyan szakszervezeti vezető, aki elégedetlenségének adott hangot a bérfejlesztés kapcsán és sürgette az Alágazati Kollektív Szerződés felmondását. A forma – és munkaruha juttatásról szóvá tette, hogy várhatóan decemberre rendeződnek a nyitott kérdések.
Horváth László megjegyezte, hogy a Vegyes Bizottsági üléseken legtöbbször semleges, nem érdemi témák kerülnek terítékre.

Sepsi László hozzáfűzte, hogy azért nincsenek lényegi témák, mert a munkáltatói oldal „keze” is gúzsba van kötve.

Varga Tibor informált arról is, hogy az Alágazati Kollektív Szerződés módosításaként szerepelt a gépkocsivezetők részére a rövidnadrág viselése engedélyezésének igénye a nyári szezonban. Az indítványt a munkáltatói oldal mellett a SZAKSZ sem támogatta.

Palkovics Imre MOSZ-elnök a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) történtekről adott tájékoztatást. Elmondta, hogy napirenden van az MT módosításának és a korkedvezmény újratárgyalásának kérdése. Beszámolt arról, hogy a munkavállalói oldal már megfogalmazta a 2017. évi bérfejlesztési igényét: 8 % minimális bér, 13 % garantált bérminimum.

Az Egyebek során Horváth László beszámolt az MVM Kontó Zrt vezetőivel 2016. július 22-én megtartott egyeztetésről. Elmondta, hogy a Szolgáltatató Központot a vezérigazgató és vezető munkatársai képviselték. Kiemelte, hogy a Közlekedési Központok humán és gazdasági területeinek kiszervezése folyamatban van, ám nagyon képlékeny a helyzet. A tárgyaláson a felek megegyeztek, hogy szeptemberben együttesen számba veszik a vitás kérdéseket.