KMSZ állásfoglalás

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) elégedettséggel veszi tudomásul, hogy a múlt évben Dr. Tari Istvánnak MNV Zrt. igazgatójának benyújtott, – a volán ágazatban dolgozó munkavállalók munka- és megélhetési körülményeinek javításáról szóló- javaslatcsomag több pontja teljesült. Mindemellett leszögezi, hogy még számos követelés teljesítéséért tovább folyik az érdekvédelmi harc.

A KMSZ komoly lépésnek tartja az állami tulajdonban lévő szolgáltató vállalatoknál végbemenő béremeléseket, amelyek a volán ágazatok esetében meghaladják a 30 százalékot három év alatt.

A Munka törvénykönyve szerint a többségi állami tulajdonú szektorban nincs szabad béralku, elsősorban a tulajdonos határozza meg a bérmegállapodások tartalmát. Éppen ezért van nagy jelentősége annak, hogy az ágazati tárgyalások előtt a Munkástanácsok kezdeményezte fórumon (KVKF), ágazat közi országos szintű egyezség keretében született meg a döntés a  három évre szóló 30 százalékos béremelésről, amely a regionális bértárgyalások alapját jelenti. A Palkovics Imre kezdeményezésére létrehozott munkáltatók és munkavállalók érdekegyeztető tárgyalásain részt vettek állami képviselők is (mint a tulajdonos képviselői), a munkaadói érdekképviseletek és számos érintett szakszervezet, és a konföderációk vezetői is.

A kormány hároméves bérfejlesztési ajánlatával megvalósulhat a KMSZ által korábban megfogalmazott követelés. Örvendetes, hogy ugyancsak a KMSZ és a Munkástanácsok kezdeményezésére megvalósult a járművezetői kompetencia szakmásítása, ami által a fent leírt béremelés sokaknál már a megemelt garantált bérminimumra jön rá, amely így már jelentős keresetnövekedést eredményez.

Örvendetes az is, hogy zajlik a buszbeszerzés, folyamatosan érkeznek az új és jó állapotú használt autóbuszok, régiónként elosztva.

A KMSZ különösen fontosnak tartja az adminisztrációs tevékenység korszerűsítésével összefüggésben a végleges döntés előtti egyeztetéseket a munkaidő- és bérelszámolás leendő módszeréről, a munkaügyi információknak a munkavállalók bérlapjain történő kimutatásának módjáról. Mindezzel kapcsolatban megkezdődtek az egyeztetések.

A fentiek mellett a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy a korkedvezményes nyugdíj lehetőségéről továbbra is tárgyalni kell!